LAPAČE SNOV

 

Podstata a význam Lapača snov

Tento magický predmet má svoj pôvod v Indiánskych kmeňoch, avšak jeho tradícia a používanie siaha ďaleko do minulosti a nie je obmedzená iba na Severoamerické indiánske kmene, ako sa často propaguje. Každý národ pochádza z kmeňa, na čo sme už v dnešnej modernej pretechnizovanej dobe zabudli. Jednoduchý výklad, ktorý sa často používa je „ Lapač zachytáva zlé sny“. Čo vlastne v skutočnosti znamená Lapač snov? Prečo jeho pôsobenie obmedzujeme iba na noc? Ide predsa o magický, rituálny a ochranný predmet, ktorého energia pôsobí stále. Kruh, ovál alebo trojuholník, ktorým je znázorňovaný je predsa uzatvorený priestor, predstavujúci nekonečný nikdy nekončiaci kolobeh energie napr. života, deň a noc, ročné obdobia. Každý začiatok má koniec a koniec je začiatkom ďalšieho. Bol vytvorený pre rovnováhu energie, ochranu pred negatívnymi energiami . Práve negatívne vplyvy okolia, negatívne informácie ktoré nás zahlcujú z médií, negatívne postoje a návyky sa odrážajú často na našom spánku. Starosti, strach, obavy, hnev atď. nám „nedávajú spávať“ . Lapač snov odráža negatívne energie, nastoľuje harmóniu. Postupne sa doplnil o kombinácie farieb a rôznych materiálov, ktoré posilňujú pozitívne stránky človeka, pôsobia na čakry, posilňujú CHI, vyrovnávajú alebo posilňujú jin – jang energiu atď.


VSTÚPIŤ DO ETSY E-SHOPU

Ako tvorili a tvoria Lapače snov mnohý kmeňový šamani dodnes?

Originálne Lapače snov mnohých kmeňov z rôznych kútov sveta, nemusia celkom ladiť oku moderného človeka. My ich poznáme ako symetrické siete, ktorými sú vypletené najčastejšie kruhy, doplnené o korálky a perie, symetrický rozdelené na obvode kruhu, často doplnené o mince, mušle, polodrahokami a iné predmety slúžiace na posilnenie pozitívnych stránok osoby, pre ktorú je lapač vyrobený.

Najčastejšie šaman, liečiteľ, starejší rodiny a iné vážené osoby kmeňu vytvárajú za pomoci rodinných príslušníkov Lapače snov. Ide o tvary s prírodných materiálov, ktoré sa dobre ohýbajú a formujú, tak aby nevytvárali nikdy ostré hrany. Energia musí prúdiť. Znázorňuje život, činnosť, tok, pohyb, neláme sa. Vypletajú ich vláknami s rastlín alebo používajú vlnu (vlnu s vlastných zvierat, pretože sú to členovia ich rodiny).

Obaly z plodov (my používame drevené korálky), ktoré majú okrúhly tvar umiestňujú podľa členov ich rodiny. Tu je tá najdôležitejšia podstata. Príklad: Manželia tvoriaci pár je vlastne jeden celok, 2 spojené plody, majú deti mužských a ženských potomkov, podľa toho rozdelia plody korálky) na ľavú a pravú stranu, majú žijúcich predkov (rodičov, prarodičov), tiež podľa toho umiestnia plody (korálky).

Je to akoby znázornený ich rodokmeň, každý kto ich navštívi vie podľa „Lapača snov“ štruktúru ich rodiny. Perie znázorňuje predkov. Sila a energia predkov je významná a veľmi silná. My sme oni a oni sú energia, ktorá nás chráni, pomáha nám a podporuje. Táto sila žijúcich a nežijúcich energii pomáha chrániť od negatívnych vplyvov a podporuje harmóniu, šťastie a lásku.

Takto si tvoria Lapače napr. pre podporu počatia dieťaťa, svadobný lapač – čo je úplne iná kapitola. Jeho energia znázorňuje spojenie energie svadobných hostí, rodiny a predkov. Krásne až umelecné dielo, plné silnej energie. Svadobný lapač sa ďalej rituálne svätí – očisťuje v magickom kruhu, kde je nevesta a ženích a celá ceremónia je sprevádzaná šamanskými tancami, hudbou, špeciálnymi nápojmi atď.

Rada tvorím Lapače na základe pôvodných štruktúr. Každý jedinec je jedinečný tak ako by mal byť jeho lapač snov. Každá rodina je jedna jedinečná bunka a jej energia má svoju silu, podstatu a hĺbku. Tieto lapače vytváram na objednávku, keďže je každý jedinečný.
V mojej ponuke nájdete lapače, ktoré majú rôzne zameranie, každého energia je popísaná. Rada vám poradím a odpoviem na otázky.
Chcem sa poďakovať svojej učiteľke a mentorke a jej šamanom, za cenné informácie a učenie, ktoré mi umožňujú vytvárať tieto ochranné predmety a vkladať do nich tie správne energie.